Inred med dörrknoppar

Dörrknoppar har en ganska intressant historia. Även om det är svårt att finna ett exakt datum för när dörrknopparna först togs i bruk, dokumenterades uppfinningen så sent som eller så tidigt som (beroende på hur man ser det) 1878 trots att olika varianter funnits under lång tid före det. US Patent Office fick en ansökan kring förbättringar av en dörrstängnings-anordning av uppfinnaren Osbourn Dorsey. Det var där det började och dörrhandtag och dörrknoppar är nu en viktig del av de flesta moderna dörrar.

Vad använde människor innan dörrhandtag och dörrknoppar uppfanns?
Oftast använde man bara lås med nycklar, förutsatt att man hade råd att ha ett lås monterat.

Dörrlås var rejält dyra på den tiden och i stället för att låsa en dörr förvarade man sina värdesaker i lådor eller kistor som kunde låsas.

Tack och lov är dörrhandtag och dörrknoppar nu mer ett vanligt inslag i vår vardag , både på innerdörrar och ytterdörrar. Externa dörrhandtag kan åtföljas av ett lås för säkerhet och inre dörrhandtag och dörrknoppar kan lämnas utan lås för enkel åtkomst.

Idag har den grundläggande utformningen av handtag och vred inte förändrats mycket från denna period. Från grundläggande drag till mer sofistikerade 5-spaklås, moderna i krom till traditionell design, ett dörrhandtag idag är mer än enkel funktionalitet. Det är design som bidrar till helheten i din interiör.

Se våra dörrknoppar på Classic Collection!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *